Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka drożdżowe z marmoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pół kg
jajko 1 szt
drożdże 3 dag
cukier pół szkl
masło 3 łyżki
mleko pół szkl
marmolada owocowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka drożdżowe z marmoladą

Mleko podgrzewamy z cukrem i tłuszczem aż wszystko się rozpuści.

Lekko schładzamy i rozpuszczamy w nim drożdże.

Do mąki wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając mleko.

Pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki.

Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je, kroimy na długie prostokąty, smarujemy marmoladą, zwijamy i kroimy w kawałki.

Pieczemy 25 – 30 min w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 06.02.2012 11:54
dziekuję
Ela15 06.02.2012 08:37
pyszne
szyba 29.08.2011 19:29
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak