Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym krok po kroku

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kartofle duże 2 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka kartoflana 1 łyżka
sól 3 łyżeczki
masło 1 łyżka
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
sól i pieprz do farszu do smaku
kurki 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym krok po kroku

Kroki postępowania

1
2 duże kartofle obrać ze skórki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, gotować do miękkości z 1 łyżeczką soli. Kartofle odcedzić i wystudzić. Dokładnie dusić za pomocą praski do kartofli tak by nie było grudek.
Krok 1 - Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym krok po kroku foto
2
Farsz: W między czasie przygotować farsz z kurek. Dokładnie je oczyścić, szybko przelać wodą na sicie, ale tak by nie nasiąkły wodą i odcedzić. Rozdrobnić je na mniejsze kawałki, wsypać kurki na patelnię , dodać kopiastą łyżkę masła, dusić aż płyn z kurek odparuje, następnie dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista ale nie usmażona na złoto. Przestudzić farsz.
Krok 2 - Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym krok po kroku foto
3
Przygotowanie ciasta na pierogi: do uduszonych kartofli dodać 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodać jedno jajko i dokładnie wyrobić masę ręką, jeśli sie lepi do dłoni podsypać mąką. Posypać deskę mąką aby sie do niej nie lepiło ciasto, odcinać po kawałku z ciasta i za pomocą wałka (który też jest dobrze posypać mąką) wałkować ciasto na cienkie kawałki, z których wyciskać koła za pomocą formy do pierogów lub szklanki.
Krok 3 - Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym krok po kroku foto
4
Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu, zlepić je dokładnie jak normalne pierogi. Układać gotowe pierogi na desce posypanej mąką. Z tego przepisu wychodzi 16 sztuk.
Krok 4 - Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym krok po kroku foto
5
Zagotować wodę w dość szerokim garnku, dodać 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem (żeby nam pierogi nie popękały) i wkładać pierogi, zamieszać ostrożnie łyżką cedzakową by się pierogi nie przylepiły do dna i gotować 5-7 minut od wypłynięcia. (musimy patrzeć jak wyglądają pierogi).
Pierogi wyciągać ostrożnie łyżką cedzakową na talerz, polać pierogi resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.
Krok 5 - Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 02.09.2011 11:02
Już je uwielbiam.
pacpaw 30.08.2011 23:14
widzę robot się przydaje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak