Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem krok po kroku

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
kurki 25 dag
boczek wędzony 5 plastry
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
jajko 3 szt.
kwaśna śmietana 150 ml
śmietana 30% 50 ml
chili szczypta
gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem krok po kroku

Kroki postępowania

1
Kwadratową formę posmarować 1 łyżką oleju i wyłożyć ją ciastem francuskim– wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 140° z włączonym termoobiegiem.
Krok 1 - Zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem krok po kroku foto
2
Boczek pokroić w słupki, a cebulę w niewielką kostkę. Boczek lekko podsmażyć wraz z posiekaną cebulą na 1 łyżce oleju.
Krok 2 - Zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem krok po kroku foto
3
Wbić do miski 3 jajka ze szczyptą soli, dodać 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany i ubić dokładnie trzepaczką. Następnie doprawić 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej i szczyptę chilli.
Krok 3 - Zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem krok po kroku foto
4
Na podpieczone ciasto wyłożyć umyte, lekko rozdrobnione kurku, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć podsmażony boczek wraz z cebulą, zalać wszystko masą jajeczną, wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem.
Krok 4 - Zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem krok po kroku foto
5
Zapiekankę pokroić na 4 trójkąty i wyłożyć na talerze. Można podawać ze zwykłym keczupem, lub z dipami, ale mi doskonale smakował bez dodatków.
Krok 5 - Zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 01.08.2013 15:20
Ciekawe :)
marines27 10.06.2013 14:49
muszę wypróbować ten przepis
Jolanta_P-S 31.08.2011 09:06
była pyszna
pacpaw 30.08.2011 23:15
nie robiłem jeszcze takich zapiekanek a szkoda...
ewasylwia 30.08.2011 11:37
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak