Sposób przygotowania

Przepis na ok. 5 słoików o poj. 400 ml każdy.

Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Jeśli gruszki są małe to można je na połówki pokroić. Z wody, octu, cukru i przypraw na wolnym ogniu gotujemy zalewę i powoli wkładamy do niej gruszki. Gotujemy je na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie wyjmujemy gruszki z zalewy i układamy je w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, ( z zalewy można powyciągać goździki jak ktoś nie przepada za tym specyficznym smakiem ale dla mnie są wprost idealne ) mocno zakręcamy i stawiamy słoiki denkami do góry żeby się zassały. Gruszki w occie gotowe.

zawsze wychodzą pyszne. idealne są jako dodatek do różnych mięs.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !