Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w occie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 1 1/2 kg
woda 3 szklanki
ocet 1 szklanka
cukier kryształ 2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat 3 łyzeczki
Goździki całe Prymat 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w occie

Przepis na ok. 5 słoików o poj. 400 ml każdy.

Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Jeśli gruszki są małe to można je na połówki pokroić. Z wody, octu, cukru i przypraw na wolnym ogniu gotujemy zalewę i powoli wkładamy do niej gruszki. Gotujemy je na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie wyjmujemy gruszki z zalewy i układamy je w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, ( z zalewy można powyciągać goździki jak ktoś nie przepada za tym specyficznym smakiem ale dla mnie są wprost idealne ) mocno zakręcamy i stawiamy słoiki denkami do góry żeby się zassały. Gruszki w occie gotowe.

zawsze wychodzą pyszne. idealne są jako dodatek do różnych mięs.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak