Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy pasztet drobiowy z żurawiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 50 dag
bulion warzywny 3 szklanki
wątróbka indycza 30 dag
cebula biała 3 sztuki
masło 3 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
bułka czerstwa 1 sztuka
śmietana 30% 3 łyżki
jajko 3 sztuki
sól
tłuszcz do formy
żurawina
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 ziaren
tymianek 1/2 łyżeczki
indyk 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet drobiowy z żurawiną

Oba rodzaje mięsa umyć pod bieżącą wodą i udko umieścić w garnku. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki dwie cebule, czosnek, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Bułkę tartą namoczyć. Do garnka wlać bulion warzywny i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Dodać filety z kurczaka i wątróbkę oraz dusić jeszcze przez około 20 minut. Mięso i wątróbki wyjąć, wystudzić, usunąć z nich kości ( z udka). Udko z indyka, kurczaka i wątróbkę oraz odciśniętą bułkę tartą zmielić dwukrotnie wszystko razem ze sobą. Przyprawić na koniec solą, tymiankiem, imbirem i pieprzem. Pozostałą cebulę obrać, posiekać i zrumienić na patelni na tłuszczu z masła. Razem z tłuszczem dodać do mięsa. W dalszym kroku należy połączyć masę z jajkami i śmietaną i zmiksować. Później wysypać już tylko żurawinę i przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. I kolejne 30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczony pasztet należy już tylko wystudzić i pokroić w plastry. ładnie wygląda podany przyozdobiony plastrami cytryny, natką pietruszki, rzodkiewką, różyczkami z pomidorów i paskami papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak