Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
mąka tortowa 6 łyżek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa jabłkowa:
jabłka 1 kg
cukier 1 szklanka
masło 2 łyżki
DODATKOWO:
śmietana 30% 1 szklanka
smietan-fiks 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
orzechy mielone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jabłkami

Ciasto;
Białka ubić z cukrem na sztywno ,dodać żółtka i nadal ubijać ,następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać na posypaną blaszkę .piec około 20 min w temp.160-180st.Gorące wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić ,dodać cukier i masło,udusić do miękkości ,gdy jabłka się rozgotują wymieszać z orzechami.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem .

Zimne ciasto rozwinąć,posmarować masą jabłkową ,zwinąć ponownie w rulon i wierzch posmarować śmietaną ,schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 31.01.2012 14:44
jab?ka i bita smietana, co? pysznego:):)
Weronika_eM 29.08.2011 23:08
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak