Sposób przygotowania

Fasolę należy zamoczyć na noc a następnie podgotować prawie do miękkości. Flaki myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, ale wywar z flaków odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie masła. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, kawałki udek (z udek należy wyluzować kości a mięso pokroić). Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewki i w paski paprykę. Wszystko zalewamy wywarem z flaków. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie należy dodać plasterki serdelków,flaki i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodajemy koncentrat i dalej gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wino. Potrawa jest dość gęsta i bardziej przypomina bigos niż flaki,ale różnorodność składników sprawia , że jest pyszna.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Kto lubi, ten niech to robi i je.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !