Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka mokka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada do gotowania 100 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
masło 100 g
sól szczypta
cukier waniliowy 1 torebka
cukier 85 g
Biszkopty 50 g
płatki owsiane 35 g
wiórki migdałowe 50 g
kawa 12 ziarenek
koniak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka mokka

Połamaną na drobne kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, w temperaturze 60 C. Do rozpuszczonej i dobrze wymieszanej czekolady dodać kawę.
Masło, cukier, sól oraz rum wymieszać i ubić. Biszkopty drobno rozkruszyć w plastikowej torebce lub za pomocą wałka i wymieszać z kremem maślanym.
Wymieszać płatki owsiane z czekoladą i kremem maślanym. Z otrzymanej masy wykroić łyżeczką 12 kawałków i odstawić je do schłodzenia.
Ze schłodzonych kawałków masy uformować kulki i obtoczyć je we wiórach migdałowych. Na wierzch każdego ciastka wcisnąć kuleczkę z masy czekoladowej lub ziarnko kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak