Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 40 gam
mąka prszenna 550 gram
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt
masło 2 łyżka
woda letnia 4-5 łyzka
cukier 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: chałka

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić w ciepłym miejscu aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozbite z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 02.03.2012 22:44
super
tomek18 23.10.2011 13:40
super
angelika14 16.07.2011 09:44
dawno nie jadam chałki
Joanna67 26.05.2011 15:08
uwielbiam
ewelinapac 28.04.2011 20:09
pycha
plocia 10.10.2010 23:14
Mogłabym ją jeść codziennie
Monika193
Monika193 29.09.2010 13:25
u mnie często jada się chałeczkę
Karolcia12 22.09.2010 10:49
ale cudnie wygląda jak ze sklepowej półki
Agnieszka191 01.09.2010 21:02
ładniutka
pauluna
pauluna 01.09.2010 14:23
pyszna
Jolanta40 04.08.2010 09:26
mniam, swojska chałka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak