Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić w ciepłym miejscu aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozbite z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    mniam, swojska chałka :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka191

    ładniutka
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    ale cudnie wygląda jak ze sklepowej półki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    u mnie często jada się chałeczkę
  • 3
    original
    Opublikowano

    plocia

    Mogłabym ją jeść codziennie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Joanna67

    uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dawno nie jadam chałki
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !