Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z dzika wg z grzybami z Garnka rzymskiego :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg chudego mięsa od szynki z dzika ,¼ łyżeczki soli,¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku,1 łyżka ( płaska ) miodu ,3 roztarte ząbki czosnku
3 kulki ( rozgniecione ) jałowca,2 liście laurowe,3 ziela angielskie ,½ szklanki wody,2 łyżeczki mąki
prawdziwki 8-10 szt.
sos sojowy 2 łyżki
olej 4 łyżki
smalec 1 łyżka
cebula 2 szt.
marchew 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z dzika wg z grzybami z Garnka rzymskiego :

Zrobić pastę z oleju ( 2 łyżki ), sosu sojowego , przypraw ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, jałowiec , miód ) .Natrzeć mięso . Ułożyć w szklanym lub kamionkowym przykrywanym pojemniku .Obłożyć liściem laurowym , zielem angielskim .Przykryć i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin .
Mięso wyjąć z marynaty, uformować do pieczenia ( jeśli trzeba obwiązać sznurkiem lub pospinać wykałaczkami )Na patelni rozgrzać smalec z łyżką oleju i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron .
Namoczyć Garnek rzymski przez 15 minut .
Mięso ułożyć w Garnku, obsypać pokrojoną w talarki cebulą , dodać , namoczone w ½ szklanki wody grzyby wraz z woda z moczenia , marchew , marynatę od mięsa .Przykryć .Wstawić do zimnego piekarnika i ogrzewać aż temperatura dojdzie do 100 C .Podkręcić piekarnik na 180 C , a gdy już osiągnie tą temperaturę na 220 C . Piec 1,5 godziny od tego momentu .
Wyjąć mięso , usunąć wiązanie .Wyjąć grzyby, marchew . Grzyby pokroić w paseczki. Sos przetrzeć przez sito, zagęścić 2 łyżeczkami mąki roztartej z łyżką oleju .Marchew z pieczenia podać razem z mięsem ( jest pyszna ) .

Oczywiście można piec tradycyjnie w brytfance podlewając w trakcie pieczenia wodą .Ja piekę w Garnku rzymskim bo go mam i jest mi tak wygodniej .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 02.09.2011 08:36
rozbudowany przepis i czasu poświęcić trzeba nieco, ale warto się poświęcić, by spróbować taki rarytas
ewelinapac 26.11.2010 21:42
na pewno smaczna dla smakoszy dziczyzny
banditka 13.09.2010 10:16
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak