Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

barszcz zabielany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 40 dag
włoszczyzna 25 dag
woda 2 l
Kwas burakowy 250 ml
śmietana 0.5 szkl
mąka 3 dag
sól do smaku
cukier do smaku
ząbki czosnku 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: barszcz zabielany

Oczyść i umyj dokładnie warzywa.Buraki opłucz,obierz i pokrój w cienkie talarki.Gotuj do miękkości w osolonej wodzie.Mąkę rozrób z niewielką ilością zimnej wody.Połącz z przecedzonym wywarem i zagotuj.Dodaj kwas burakowy oraz czosnek roztarty z cukrem i solą.Wymieszaj ze śmietaną.Podawaj z dużą fasolą(tzw.Jaśkiem)lub fasola perłową,z ziemniakami,jajami gotowanymi na twardo.Zabielany barszcz możesz również przyrządzić na wywarze z kości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak