Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa śliwkowa z cynamonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwki suszone 600 g
Goździki całe Prymat kilka
cynamon szczypta
śmietana 150 g
mąka ziemniaczana 1 g
cukier 70 g
grysik 30 g
masło 20 g
jajko 1
sól szczypta
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa śliwkowa z cynamonem

Śliwki moczyć przez noc w 1 i 1/2 l wody. Ugotować w tej samej wodzie. Przetrzeć przez sito i osłodzić. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody i wlać do wrzącej zupy. Zagotować, doprawić śmietaną. Przygotować kluski: roztrzepać jajko, dodać sól i połączyć z grysikiem. Po 2 godz. wymieszać z utartym masłem. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Łyżeczką namoczoną w oleju wkładać do wrzątku małe kluski. Gotować 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak