Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki 20 dag
rodzynki 4 łyżki
bulion 2 szklanki
masło 5 łyżek
mąka 4 łyżki
ocet winny 5 łyżek
brązowy cukier 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
pieprz ziarnisty kilka sztuk
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śliwkowy

Do szklanki przełożyć śliwki z rodzynkami. Zalać wodą i moczyć ok. 30 minut.
Na patelni rozpuścić 2/3 masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Dodać bulion, dokładnie wymieszać.
Zagotować ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Dodać śliwki z rodzynkami wraz z wodą, w której były moczone.
Dodać liście laurowe, cukier, pieprz i ocet.
Gotować do miękkości śliwek.
Następnie usunąć liście laurowe oraz pieprz.
Sos zmiksować, podgrzać, dodać pozostałe masło, szczyotę soli.
Wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 10.09.2011 15:45
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak