Sposób przygotowania

Boczek drobno pokroić w kostkę. Słoninę pokroić w drobną kostkę lub najlepiej zemleć przez maszynkę, włożyć do niedużego rondelka i wytapiać na niewielkim ogniu. Kiedy skwarki nabiorą złotego koloru, dodajemy przygotowany boczek. Smażymy około 15 minut. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę i dalej dodajemy ją przed końcem smażenia. Tłuszcz zestawiamy z ognia, posypujemy solą, majeranek i tymianek. Kiedy smalec przestygnie przelewamy go do kamionkowego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. Podawać najlepiej z ogórkiem kwaszonym i pieczywem. Idealny do pieczywa chrupkiego grillowanego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    uwielbiamy z mężem domowy smalec

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !