Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z cebulą po polsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 1 kg
cebula biała 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól
boczek 15 surowy bez kości
tymianek 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z cebulą po polsku

Boczek drobno pokroić w kostkę. Słoninę pokroić w drobną kostkę lub najlepiej zemleć przez maszynkę, włożyć do niedużego rondelka i wytapiać na niewielkim ogniu. Kiedy skwarki nabiorą złotego koloru, dodajemy przygotowany boczek. Smażymy około 15 minut. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę i dalej dodajemy ją przed końcem smażenia. Tłuszcz zestawiamy z ognia, posypujemy solą, majeranek i tymianek. Kiedy smalec przestygnie przelewamy go do kamionkowego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. Podawać najlepiej z ogórkiem kwaszonym i pieczywem. Idealny do pieczywa chrupkiego grillowanego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 15.09.2011 23:23
uwielbiamy z mężem domowy smalec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak