Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z cukinii z mozzarellą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mozzarella 20 dag
cebula 1 szt
pomidory 2 szt
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
ser żółty 10 dag
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
masło 2 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
cukinia 2 szt
bazylia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinii z mozzarellą

Cukinię umyć, pokroić na plastry gr 1,5 cm, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Czosnek i cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Smażyć około 10 minut. Usmażoną cukinię układać w naczyniu żaroodpornym, przekładając plastrami pomidora i mozzarelli. Po wierzchu polać przygotowanym sosem, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku, w temp 170 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.10.2013 19:28
Fajny pomysł na zapiekankę.
Motorek 16.07.2012 00:02
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak