Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura malinowa z likierem wiśniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1 kilogram
cukier 1 kilogram
woda 3 szklanki
likier wiśniowy 2 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura malinowa z likierem wiśniowym

W dużym naczyniu rozpuścić cukier w wodzie, nie dopuszczając do zagotowania. Do syropu dodać skórkę z cytryny, wlożyć owoce, zwiększyć ogień, gotować konfiturę 15 minut bez przykrycia i mieszania. Kilkakrotnie wstrząsnąć naczyniem. Zmniejszyć ogień, do konfitury wlać likier, dokładnie wymieszać starając się nie pognieść owoców, trzymać na ogniu jeszcze 5 minut bez gotowania. Konfiturę przekładać do gorących, wysterylizowanych słoiczków. Zamknąć po wystudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak