Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka w sosie ziołowym na ryżu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2,5 szklanki
cebula 2 szt
udka z kurczaka 5 szt
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
woda 5 szklanek
pieprz 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
keczup 6 łyżek
bazylia do smaku
oregano do smaku
tymianek do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka w sosie ziołowym na ryżu

Udka opłukujemy, osuszamy i obsmażamy na złoto na patelni.Ryż wysypujemy na blachę, na nim układamy pokrojoną w plasterki cebulę a następnie podsmażone udka. Przygotowujemy sos: masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy drobniutko posiekany czosnek i chwilkę podduszamy. Następnie dodajemy wodę i przyprawy. Zagotowujemy. Dodajemy keczup i dokładnie mieszamy. Powstałym sosem zalewamy kurczaka z ryżem i zapiekamy ok. 1,5 godz w temp. 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak