Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z karkówki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 2 sztuki
sól do smaku
olej do smażenia
Czosnek suszony Prymat 3 łyżki
karkówka 1 wieprzowa bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z karkówki

Mięso umyć dokładnie pod bieżącą wodą i obsuszyć papierowym ręczniczkiem. Pokroić w paseczki a następnie w niedużą kostkę. Można większe według własnego upodobania, ale wtedy należy pamiętać iż będą się dłużej dusiły te kawałki. Mięso obsmażyć na gorącym tłuszczu przez około 8 minut na dużym ogniu pod przykrywką co jakiś czas mieszając łopatką i przewracając mięso. Pod koniec smażenia przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Do garnka wrzucić liść laurowy oraz ze 3-4 kulki ziela angielskiego, zalać wodą oraz przełożyć do niego mięso (wody tyle by zakryło mięso). Dodać przyprawę do gulaszu. Dusimy do miękkiej postaci na małym ogniu przez co najmniej 1h do 1,5h. Kiedy mięso już prawie gotowe ja dodaję cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, lub w drobniejszą kostkę. I znów duszę aż cebula zmięknie. Ja podaję na zdjęciu z ziemniakami oraz surówką z surówką z pomidora i papryki i malej cebulki białej przyprawioną solą i pieprzem. Ziemniaki posypałam suszonym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak