Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki do sosów

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kartofle 4 szt
mąka kartoflana 3 łyżki
sól 1 łyżka
barwnik spożywczy 1 żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki do sosów

Kroki postępowania

1
Przestudzone 4 kartofle, dusimy na pure, masę wyrównujemy w misce, wybieramy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę kartoflaną,
Krok 1 - Kluseczki do sosów foto
2
wlewamy 1 łyżeczkę barwnika spożywczego i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Kluseczki do sosów foto
3
Łyżeczką nabieramy po trochę masy, w dłoniach robimy kulkę, którą następnie wałkujemy na podłużne kluseczki, które układamy na desce obsypanej mąką (wyszło z tej ilości 48 kluseczek.
Krok 3 - Kluseczki do sosów foto
4
Gotujemy wodę z 1 łyżką soli, gdy się zagotowała zmniejszamy ogień i wrzucamy kluseczki, mieszamy łyżka cedzakową by sie nie skleiły, gotujemy pod przykryciem ok. 3 minuty licząc od czasu jak wypłyną na powierzchnie.
Krok 4 - Kluseczki do sosów foto
5
Kluseczki wykładamy na talerz i podajemy z sosami.
Krok 5 - Kluseczki do sosów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 29.08.2011 15:02
Nie miała kurkumy ani szafranu, nie musi byc nic dodawane, ale ja miałam zachciankę
pacpaw 29.08.2011 14:43
a ten barwnik czymś można zastąpić? Jest on konieczny?
Dorota76 28.08.2011 19:18
muszę zrobić bo na pewno będą pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak