Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę, cukier puder i dodajemy sól, cukier waniliowy i zimne masło.Wszystko dokładnie siekamy. Następnie wbijamy żółtka, dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Z ciasta zagniatamy dwa wałki o średnicy ok. 5 cm., kroimy plastry ok. 0,5 cm i układamy na natłuszczonej blaszce. Pieczemy przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasteczka studzimy. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy, dodajemy kakao, cukier i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż cukier całkowicie połączy się z innymi składnikami i powstanie gładka masa. Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasteczka i posypujemy skórką pomarańczową. odstawiamy do zastygnięcia.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    hm... chyba wypróbuje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    fajne ciasteczka.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !