Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka z polewą i skórką kandyzowaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 12 łyżek
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
masło 1 kostka
żółtko jajek 3 szt
kwaśna śmietana 1 łyżka
skórka kandyzowana pomarańczow 1 op
masło do polewy 0,5 kostki
kakao 3 łyżeczki
cukier do polewy 6 łyżek
woda 2 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka z polewą i skórką kandyzowaną

Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę, cukier puder i dodajemy sól, cukier waniliowy i zimne masło.Wszystko dokładnie siekamy. Następnie wbijamy żółtka, dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Z ciasta zagniatamy dwa wałki o średnicy ok. 5 cm., kroimy plastry ok. 0,5 cm i układamy na natłuszczonej blaszce. Pieczemy przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasteczka studzimy. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy, dodajemy kakao, cukier i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż cukier całkowicie połączy się z innymi składnikami i powstanie gładka masa. Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasteczka i posypujemy skórką pomarańczową. odstawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.09.2014 21:38
fajne ciasteczka.
mikrusiak 28.08.2011 14:45
hm... chyba wypróbuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak