Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki au gratin

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
smietana 18% 200 ml
ząbki czosnku 3
sól do smaku
pieprz do smaku
ser ementaler 200 gram
ser cheddar 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki au gratin

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry 2-3mm i umyć. śmietanę zagotować z solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (bądź wykorzystać naczynie żaroodporne), wyłożyć połowę, polać częścią śmietany, wyłożyć starty ementaler, następnie położyć drugą warstwę ziemniaków, polać resztą śmietany i posypać całość cheddarem. Piec ok. 1godz pod przykryciem (pokrywka naczynia, bądź folia aluminiowa) i 10minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, by ser się zrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ares49
ares49 10.06.2014 15:03
Czym zastąpić czosnek? Może to Wam wydawać się nieprawdopodobne, ale mnie czosnek szkodzi
caralajna 15.01.2013 10:13
muszą być pyszne, na pewno można się najeść
aleksa123 20.11.2011 16:06
fajny przepis
Ania67 19.11.2011 08:56
To jest coś-co mogłabym jeść codziennie- pyszności:)
SylwiaMagdaSabin 18.11.2011 08:51
pycha
PaniMISIOWA 15.10.2011 09:30
mniam!
Justyna37 14.10.2011 15:04
Dobre
Chojłówna 29.09.2011 12:46
super przepis:)
ziutula
ziutula 18.09.2011 15:50
lubię wszelkie postaci ziemniaków...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak