Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
jajko 5 sztuk
margaryna 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
jabłka prażone 75-100 dag

Przepis i sposób przygotowania na: pleśniak

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i z 5 żółtkami. Dodać 1/2 szkl. cukru i wyrobić kruche ciasto. Schłodzić je w lodówce (co najmniej 30 min.) 2/3 ciasta rozwałkować i rozłożyć na blaszce. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać łyżkę kakao. Jabłka umyć, podzielić na kawałki, rozgotować, przetrzeć przez sito, ostudzić i ułożyć na cieście. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce z dużymi otworami bezpośrednio na przecier z jabłek (powidła/marmoladę). Ubić sztywną pianę z 5 białek i jednej szklanki cukru. Ułożyć ją na startym jasnym cieście. Ostatnią warstwę powinno stanowić starte ciasto z kakao. Piec 40-45 minut w gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak