Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z farszem z fasolki szparagowej i kiełbasy śląskiej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2
cukier 5 łyżeczek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 200 g
mleko 3/4 litra
cukier waniliowy 1 opakowanie
fasolka szparagowa 500 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
marchewka 1
ocet 10 % 1 łyżka
olej roślinny 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
kiełbasa śląska 3
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z farszem z fasolki szparagowej i kiełbasy śląskiej

Kroki postępowania

1
6 pierwszych składników wymieszać. Konsystencja musi być lekko lejąca, także w razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Krok 1 - Krokiety z farszem z fasolki szparagowej i kiełbasy śląskiej foto
2
Fasolkę kroimy na pół lub na 3 części i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 min. Marchew trzemy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i smażymy pod przykryciem na olej na patelni. Gdy będzie miękka dodajemy fasolkę, koncentrat, cukier, ocet, sól i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Gotowe. Gdy chcemy fasolkę zachować na długie dni - przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy ok 50 minut..
Krok 2 - Krokiety z farszem z fasolki szparagowej i kiełbasy śląskiej foto
3
Kiełbasę śląską kroimy w kostkę i mieszamy z fasolką szparagową. Dusimy na patelni pod przykryciem ok 20-30 minut.
Krok 3 - Krokiety z farszem z fasolki szparagowej i kiełbasy śląskiej foto
4
Tak przygotowany farsz zawijamy w usmażone naleśniki.
Krok 4 - Krokiety z farszem z fasolki szparagowej i kiełbasy śląskiej foto
5
Zawinięte krokiety maczamy w rozbitym jajku, bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5 - Krokiety z farszem z fasolki szparagowej i kiełbasy śląskiej foto
6
Gotowe krokiety podajemy polane keczupem. Smacznego.
Krok 6 - Krokiety z farszem z fasolki szparagowej i kiełbasy śląskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 30.12.2012 21:31
Nigdy nie jadłam krokietów w tym wydaniu. Najwyższy czas wypróbować:)
Anka1 01.07.2012 22:07
ciekawy przepis i na pewno smaczny :D
smakowita 16.05.2012 17:45
super pomysł na nadzienie
edyta44 18.03.2012 21:53
smaczne
Beatris 05.09.2011 10:41
Zgadzam się z Jolantą, bardzo pomysłowy farsz.
Jolanta_P-S 29.08.2011 13:05
ciekawy pomysł na farsz
anemon 28.08.2011 13:59
Fajny pomysł na nadzienie do krokietów, chętnie wypróbuję. Tylko jak dla mnie to bez cukru wanilinowego, do kiełbasy jakoś mi nie pasuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak