Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony w śmietanie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sprawiony królik 1 szt
cebula 2 szt
śmietana 18 proc 2 szklanki
smalec 4 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
mąka 2 łyżki
koperek 1 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w śmietanie

Królika opłukujemy, osuszymy i dzielimy na porcje. Cebule obieramy i drobno siekamy. Smalec rozgrzewamy w rondlu i szklimy na nim cebulę.Następnie dodajemy kawałki królika i podlewamy wodą. Dodajemy pieprz ziołowy, paprykę i Vegetę oraz sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu odwracając mięso. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietanę i ok. pół szklanki wywaru z rondla z gotującym się królikiem i wlewamy do rondla z mięsem. Dusimy jeszcze ok. 20 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperek opłukujemy, osuszamy i drobno siekamy i posypujemy królika na półmisku. Możemy podawać z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak