Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka musztardowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
ząbki czosnku 4
sok z cytryny 1/2 owocu
kolendra 4 ziarna
cukier 1 szczypta
sól do smaku
musztarda dijon 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
jogurt grecki 4 łyżki
bulion warzywny 60 ml
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
karkówka 60 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka musztardowa

Kroki postępowania

1
Drobno posiekany czosnek ucieramy z majerankiem, kolendrą oraz odrobiną soli w moździerzu. Musztardę mieszamy z sokiem z połówki cytryny i oliwą.
Krok 1 - Karkówka musztardowa foto
2
Bejcę mieszamy na jednolitą masę dodając jeszcze cukier.
Krok 2 - Karkówka musztardowa foto
3
Karkówkę na wysokości 1/3 nacinamy wszerz z lewej strony do prawej strony (prawie do końca) oraz na wysokości 2/3 od prawej strony do lewej strony (ale też nie do końca). Następnie nacięte płaty lekko odchylamy i smarujemy odkryte miejsca bejcą musztardową i składamy. Na wierzchu nacieramy ją jeszcze solą i pieprzem grubozmielonym (można też użyć bejcy jeśli nam została). Odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 3 - Karkówka musztardowa foto
4
Po pobycie w lodówce karkówkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Stopniowo obniżamy temperaturę tak, aby po ok. 45 minut uzyskać temperaturę 170°C. W tej temperaturze trzymamy mięso jeszcze przez ok. 1-1,5h aż mięso będzie upieczone.
Krok 4 - Karkówka musztardowa foto
5
W rondelku mieszamy 3 rodzaje musztard. Dolewamy bulion i stawiamy na mały ogień. Dodajemy jogurt, całość energicznie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 5 - Karkówka musztardowa foto
6
Upieczoną karkówkę polewamy sosem musztardowym. Podajemy z ziemniaczkami. Smacznego.
Krok 6 - Karkówka musztardowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 17.05.2012 09:27
karkówka to jedno z moich ulubionych mięs ,a ta z Twojego przepisu zapowiada się apetycznie
Mirka-Ludomila 01.03.2012 09:53
pyszności
BernadettaP 06.12.2011 07:50
super karkóweczka :)
Magdalena1110 14.09.2011 08:02
musi być pyszna
Beatris 28.08.2011 22:18
Już mi ślinka cieknie. Zapowiada się smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak