Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z kokosem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 12,5 dag
cukier 15 dag
żółtko jajek 1 szt.
mąka krupczatka 15 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
dżem z owoców leśnych 20 dag
sok z cytryny 2 łyżki
jajko 2 szt.
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mąka 4 dag
wiórki kokosowe 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z kokosem

Kroki postępowania

1
Formę kwadratową o boku 20 cm wyłożyć pergaminem. Najlepiej wyciąć arkusz nieco większy od formy i ponacinać na brzegach po skosie. Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć w tym momencie przygotowanym papierem, doklejając całość i zawijając brzegi - same się ułożą. Nagrzać piekarnik do 180°C.
Krok 1 - Kruche ciasto z kokosem foto
2
Masło lub margarynę utrzeć z 5 dag cukru na krem. Dodać żółtko i jeszcze raz dokładnie rozetrzeć. Dodać przesianą z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i solą mąkę i dokładnie wymieszać. Ciastem wyłożyć spód formy, wyrównując powierzchnię. Ciasto jest bardzo miękkie, ale proszę nie dodawać pod żadnym pozorem mąki. Wsadzić do piekarnika i piec 15 minut. Powinno być tylko muśnięte kolorkiem, ale upieczone. Wyjąć i odłożyć do lekkiego wystudzenia.
Krok 2 - Kruche ciasto z kokosem foto
3
W tym czasie wymieszać dżem z sokiem z cytryny i odstawić. W misce utrzeć jajka z resztą cukru do białości, dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodawać kolejno przesianą z resztą proszku do pieczenia mąkę i wiórki kokosowe - za każdym razem dokładnie mieszając.
Przestudzone ciasto posmarować dżemem, a następnie wyłożyć masę kokosową. Piec jeszcze 30 minut. Po 20 minutach koniecznie przykryć ciasto arkuszem folii aluminiowej.
Krok 3 - Kruche ciasto z kokosem foto
4
Ciasto wyjąć, pokroić na 16 kawałków i wyjmować z formy łopatką do ciast.
Krok 4 - Kruche ciasto z kokosem foto
5
Ciasto kruche jest bardzo kruche i dlatego pierwszy kawałeczek będzie najbrzydszy, co nie znaczy, że najgorszy. Reszta \"wyjdzie\" łatwo i ślicznie.
Krok 5 - Kruche ciasto z kokosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 09.12.2015 10:29
Fajnie wygląda :)
ben-ka 12.12.2014 09:41
A ja bym spróbowała tego ciasta:)
Renataj 03.12.2012 20:58
Jutro piekę - opisane dokładnie krok po kroku więc jestem pewna że się uda i będzie pyszne.
borgia 03.12.2012 20:25
Jedna łyżeczka do ciasta bazowego. Druga do ciasta z kokosem. Obie są ujęte w przepisie. Ciasta (znaczy obu) jest niewiele i ma być w cienkich warstwach. Ktoś kto je zrobi, ten zobaczy w czym rzecz. I nie wyjdzie mu zakalec. I nie będzie uważał, że nie jest tu potrzebny. Góra lekko wilgotna, dół nieziemsko kruchy. A do kruchych ciast również dodaje się proszek do pieczenia. Nie wiem czy się zachwyci wyglądem ciasta, bo jak widać jednym wygląda na apetyczne, innym nie... To już wg zasady - nie to jest ładne co jest ładne, ale co się komu podoba. Pewnie co do smaku ten sam miernik się stosuje, ale jak się nie próbowało, to się nie wie. Mam nadzieję, że wyjaśniłam. Jakby coś... to jestem. Zawsze mogę wytłumaczyć, dlaczego kruche, dżem i kokos. I dlaczego w takiej kolejności. I dlaczego zdecydowałam się na wpis, pomimo wysokich standardów własnych. Bo właśnie dlatego. Nie sądziłam, że ktoś mi zarzuci, że proszek do pieczenia jest nie na miejscu.
SmacznaPyza 03.12.2012 14:01
nie rozumiem po co w przepisie te 2 łyżeczki proszku do pieczenia - jak widać ciasto wcale nie urosło, nie wygląda apetycznie
pacpaw 07.11.2012 22:07
bardzo dokładnie opisany przepis, a że jeszcze na ciasto z kokosem - jestem za!
Ela15 25.01.2012 11:18
apetyczne
PaniMISIOWA 04.10.2011 11:59
fajne
Dorota76 28.08.2011 19:04
rewelacyjnie
stokrotka 27.08.2011 23:47
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak