Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie grzybowo-koperkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ocet balsamiczny 2 łyżki
sos sojowy grzybowy 1 łyżka
grzyby suszone 2 kapelusze
koper świeży 1 cały
koperek 4 szczypty
mąka kukurydziana 2 łyżki
seler korzeniowy 1/3
bulion z kaczki 300 ml
oliwa 2 łyżki
karkówka 40 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie grzybowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Karkówkę kroimy w plastry i nacieramy przyprawą do karkówki. Ocet mieszamy z sosem sojowym grzybowym i zalewamy nią mięso. Marynujemy kilka godzin w lodówce.
Krok 1 - Karkówka w sosie grzybowo-koperkowym foto
2
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy plastry karkówki i przekładamy na talerz. Gdy skończymy na patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę oraz selera i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy plastry karkówki i pokrojone w kawałki wcześniej wymoczone grzyby. Dolewamy jeszcze wodę z grzybów i bulion z kaczki i wszystko dusimy pod przykryciem około 45 minut. Na ostatnie 15 minut do karkówki wrzucamy koper cały.
Krok 2 - Karkówka w sosie grzybowo-koperkowym foto
3
Pod koniec duszenia dodajemy siekany koperek.. Sos jeszcze zagęszczamy mąką kukurydzianą.
Krok 3 - Karkówka w sosie grzybowo-koperkowym foto
4
Tak przygotowana karkówka wybornie smakuje z młodymi ziemniaczkami polanymi sosem oraz ulubioną surówką.
Krok 4 - Karkówka w sosie grzybowo-koperkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 03.11.2011 12:40
oj zjadło by się
Ewelina38 05.09.2011 12:36
przepysznie wygląda, a ja taka głodna ....
Beatris 28.08.2011 22:20
Przepyszna karkóweczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak