Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
margaryna 3/4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 5 łyżek
tłuszcz do formy
mak
mak 2 szklanki
mleko 2 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 1/2 kostki
jajko 3 szt
zapach migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec

Jajka miksujemy z cukrem dodajemy roztopioną ale nie ciepłą margarynę mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę.Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia i ostudzenia a następnie mielimy 2-3 razy z cukrem,dodajemy roztopione masło żółtka i na koniec ubitą pianę z białek i całość mieszamy.Wylewamy ciasto na blachę i wykładamy na nie łyżkami masę makową.stawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 60 min.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy według uznania np płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 23.09.2012 15:52
pycha
smakowita 31.08.2011 23:07
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak