Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kwaszone jabłka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
sól 2 dkg
liście dębu lub wisni kilka

Przepis i sposób przygotowania na: kwaszone jabłka

Jabłka myjemy i osuszamy,powinny być lekko kwaśne. Kwasimy je w całości bez odrywania ogonków.W wyparzonym kamiennym garnku układamy czyste liście następnie jabłka.Gotujemy litr wody z cukrem i solą i po ostudzeniu zalewamy jabłka,wkładamy kawałek razowego chleba przykrywamy talerzykiem i obciążamy ciężkim przedmiotem.Zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej i kiedy jabłka opadną odstawiamy w chłodne miejsce.W ten sam sposób kwasi się gruszki i śliwki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.11.2011 00:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak