Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka w jajku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 25 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 sztukA
sól DO SMAKU

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka w jajku

Ugotowane ziemniaki należy skręcić przez maszynkę . Gdy całkiem ostygną dodać do nich jajko i mąkę, posolić i dokładnie wymieszać. Następnie podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca,. Następnie lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotowe kopytka wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 min, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

Można je jesć w takiej postaci np z kapusta kisozną.

Ja jednak smaże dodatkowo kopytka przed spożyciem na rozgrzanej patelni z tłuszczem. GDy kopytka są już podsmażone wbijam na 1 porcje 1-2 jajka i solę. Wszytsko mieszam tak by kopytka byly obtoczone w jajku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 13.11.2011 09:10
fajne
treonina 10.10.2011 14:16
już dawno takich nie jadłam
treonina 10.10.2011 14:16
już dawno takich nie jadłam
Wacław 01.10.2011 18:18
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak