Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki należy skręcić przez maszynkę . Gdy całkiem ostygną dodać do nich jajko i mąkę, posolić i dokładnie wymieszać. Następnie podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca,. Następnie lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotowe kopytka wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 min, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

Można je jesć w takiej postaci np z kapusta kisozną.

Ja jednak smaże dodatkowo kopytka przed spożyciem na rozgrzanej patelni z tłuszczem. GDy kopytka są już podsmażone wbijam na 1 porcje 1-2 jajka i solę. Wszytsko mieszam tak by kopytka byly obtoczone w jajku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    lubię takie
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    już dawno takich nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    już dawno takich nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !