Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jeżyk

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 5 dag
masło 20 dag
jajko 3 lyzki
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
oliwa 1 lyzka
sól 1/2 lyzeczki
cukier waniliowy 1 szt
rodzynki 5 dag
dżem 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: jeżyk

drozdze wymieszac z cukrem, dodac jajka oraz rozpuszczone w goracym mleku maslo, dodac make, sol i cukier waniliowy, oliwe, wymieszac
poczekac az wyrosnie zagniesc jescze raz az ciasto bedzie plastyczne i nie bedzie kleilo sie do rak
blache posmarowac tluszczem
podzelic na kawalki
z kazdego kawalka uformowac kule i strzykawka wcisnac dzem do srodka
kule ciasta uformowac na jeza, z rodzynek zrobic oczy
piec ok 40 minut na zloty kolor
z porcji wychodzi rozna ilosc jezy w zaleznosci od wielkosci - srednie ok. 10 - 12 szt
zeby ciasto ladnie sie blyszczalo przed wlozeniem do piekarnika warto posmarowac je bialkiem jajka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 28.07.2013 01:11
prawie jak miesny jez :)
Grazyna0211 19.04.2013 20:25
śliczny ten jeżyk
Ewelina38 06.01.2013 17:11
pięknie wygląda, aż szkoda jeść :)
dorotka0000025 02.12.2012 14:35
i zapraszam do wyprobowania przepisu
cooleczka 09.03.2012 11:23
super :)
Izabela28 24.02.2012 12:20
super wygląda ten jeżyk:)
dorotka0000025 03.12.2011 13:41
ciesze sie, ze Wam sie podoba
krystyna24 16.11.2011 13:47
fajny
motomaniak 16.11.2011 13:32
fajny
romanrafal
romanrafal 05.09.2011 17:40
super
1j1o1l1a1 27.08.2011 15:05
super, ale pewnie nie miałabym sumienia go...zjeść :)
mikrusiak 27.08.2011 13:02
heh ale fajny :)
patusia 27.08.2011 13:00
Przeuroczy i pewnie przepyszny :)
dorotka0000025 27.08.2011 12:45
na zdjeciu zostal jeden cudem ocalaly z imprezy urodzinowej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak