Sposób przygotowania

drozdze wymieszac z cukrem, dodac jajka oraz rozpuszczone w goracym mleku maslo, dodac make, sol i cukier waniliowy, oliwe, wymieszac
poczekac az wyrosnie zagniesc jescze raz az ciasto bedzie plastyczne i nie bedzie kleilo sie do rak
blache posmarowac tluszczem
podzelic na kawalki
z kazdego kawalka uformowac kule i strzykawka wcisnac dzem do srodka
kule ciasta uformowac na jeza, z rodzynek zrobic oczy
piec ok 40 minut na zloty kolor
z porcji wychodzi rozna ilosc jezy w zaleznosci od wielkosci - srednie ok. 10 - 12 szt
zeby ciasto ladnie sie blyszczalo przed wlozeniem do piekarnika warto posmarowac je bialkiem jajka

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    na zdjeciu zostal jeden cudem ocalaly z imprezy urodzinowej
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Przeuroczy i pewnie przepyszny :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    heh ale fajny :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    super, ale pewnie nie miałabym sumienia go...zjeść :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    motomaniak

    fajny
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    krystyna24

    fajny
  • 2
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    ciesze sie, ze Wam sie podoba
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    super wygląda ten jeżyk:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    super :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    i zapraszam do wyprobowania przepisu
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    pięknie wygląda, aż szkoda jeść :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    śliczny ten jeżyk
  • 0
    original
    Opublikowano

    erym

    prawie jak miesny jez :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !