Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort sernikowy z czereśniami i czekoladową polewą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
kakao 3 łyżki
margaryna /5 kostki
masa
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 2 łyżki
Dodatki:
owoce sezonowe 30 dag
dżem 2 łyżki
margaryna 1/3 kostki
cukier 0,5 szklanki
mleko 2 łyżki
kakao 3 łyżeczki
ser biały 1/2 (2x mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort sernikowy z czereśniami i czekoladową polewą

BISZKOPT: Białka ubijamyna sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, ostudzoną, roztopiona margarynę, zmnijeszamy obroty miksera i dodajemy bezpośrednio przesiewane mąki wymieszane z kakao.

Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) wlewamy masę biszkoptową, pieczemy w temp 170 stopni ok 30 minut. Wyjęty biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzamy - będziemy potrzebować tylko szklankę galaretki (resztę można zjeść :) ).

Czereśnie kroimy na połówki, wydrążamy pestki, dokładnie myjemy.

Ser biały ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy galaretkę , mieszamy delikatnie do całkowitego połaczenia składników.

Biszkopt dzielimy na pół wzdłuż, wkładamy I czesć do okrągłej formy, smarujemy dżemem, układamy połowę czereśni, wlewamy tęzęjąco masę, przykrywamy górną cześcią biszkoptu, wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przygotowujemy polewę: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mleko , kakao, dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Wyjmujemy tort z lodówki (nie wyjmujemy go z formy), nożem oddzielamy ciasto od formy, wylewamy cała masę czekoladową (czes powinna wlać się na boki), górę dekorujemy czereśniami- wkładamy ponownie do lodówki na ok 2 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 26.10.2011 09:13
super
Olaa 26.10.2011 09:13
super
Kate131 23.09.2011 10:17
śliczny
patusia 27.08.2011 14:54
Wytworny i bardzo apetyczny :)
mikrusiak 27.08.2011 13:04
robi wrażenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak