Sposób przygotowania

BISZKOPT: Białka ubijamyna sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, ostudzoną, roztopiona margarynę, zmnijeszamy obroty miksera i dodajemy bezpośrednio przesiewane mąki wymieszane z kakao.

Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) wlewamy masę biszkoptową, pieczemy w temp 170 stopni ok 30 minut. Wyjęty biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzamy - będziemy potrzebować tylko szklankę galaretki (resztę można zjeść :) ).

Czereśnie kroimy na połówki, wydrążamy pestki, dokładnie myjemy.

Ser biały ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy galaretkę , mieszamy delikatnie do całkowitego połaczenia składników.

Biszkopt dzielimy na pół wzdłuż, wkładamy I czesć do okrągłej formy, smarujemy dżemem, układamy połowę czereśni, wlewamy tęzęjąco masę, przykrywamy górną cześcią biszkoptu, wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przygotowujemy polewę: Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mleko , kakao, dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Wyjmujemy tort z lodówki (nie wyjmujemy go z formy), nożem oddzielamy ciasto od formy, wylewamy cała masę czekoladową (czes powinna wlać się na boki), górę dekorujemy czereśniami- wkładamy ponownie do lodówki na ok 2 godziny.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    robi wrażenie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Wytworny i bardzo apetyczny :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    śliczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !