Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowy jabłecznik z kaszą manną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
mąka 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
kasza manna 2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cynamon do smaku
masło 0.5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy jabłecznik z kaszą manną

Jabłka tarkujemy lub blenderujemy. Można również urzyć jabłek przygotowanych wcześniej, w słoikach.

Składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, ew. cynamon) mieszamy w misce aż uzyskamy jednolitą masę. (Uwaga! Ilość cukru podana w przepisie dotyczy jabłek słodkich. Im jabłka kwaśniejsze tym wiecej cukru należy dodać. Ponadto w przypadku jabłek \"ze słoika\" należy zredukowac ilość cukru i dostosować ją do zawartości cukru obecnym w przetworach).

Prostokątną blachę do ciasta wyłożyc papierem do pieczenia. Suchą masę podzielić na 3 części (ok 1.5 szklanki na warstwę), jabłka na 2. Na dno blachy wyłożyć równomiernie pierwszą warstwę suchą. Na nią nałożyć część jabłek, na to warstwę suchą, jabłka i znowu suchą. Na wierzchnią warstwę suchą nałożyć cienka warstwę masła (pokrojone w plasterki lub roztopionre wcześniej - nakładać pędzlem kuchennym).

Piec w 180 st, do zarumienienia (ok 30 min). Poczekać aż wystygnie.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa1 27.10.2011 00:00
pycha
ziutula
ziutula 23.09.2011 23:47
smaczna..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak