Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwykłwe drożdżówki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
margaryna 1/2 sztuki
mleko 1\\2 litra
drożdże 5 dag
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
DODATKOWO:
brzoskwinie
śliwki węgierki
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Zwykłwe drożdżówki

W letnim mleku rozmieszać drożdże,dodać resztę składników,na końcu stopioną i ostudzoną margarynę i wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki,zostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 cm( ciasto jest bardzo plastyczne i łatwo się formuje )większym kubkiem wycinamy krążki w których dnem szklanki maczanym w mąkę robimy dołki ,smarujemy ciasto jajkiem w każdy dołek nakładamy po brzoskwini(świeże owoce) obranej ze skórki i usunięta pestka,śliwce węgierce(też bez pestek)i po łyżeczce jagód ,całość możemy jeszcze posypać kruszonką lub po upieczeniu tylko cukrem pudrem.
Pieczemy do 20 min w temp.180 -200st

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.07.2012 07:34
te najzwyklejsze są najsmaczniejsze
monika154 01.10.2011 21:38
wyglądają apetycznie
aniapetr 25.09.2011 09:27
przepyszny szybki przepis
anemon 28.08.2011 20:35
Coś mi się wydaje, że to wcale nie są \"zwykłe drożdżówki\", wyglądają bardzo apetycznie.
1j1o1l1a1 27.08.2011 15:08
apetyczne! :)
Henryka2 27.08.2011 15:06
Poproszę jedną!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak