Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

omlet waniliowy na zimno

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
laska wanilii 1/2 szt
masło do formy
konfitury 2 łyżki
koniak 25 ml
śmietanka 1 opakowanie
orzechy posiekane 1 łyżka
czekolada starta 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: omlet waniliowy na zimno

Z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy po łyżce cukru i kolejno po jednym żółtku,na koniec wsypujemy mąkę.Wylewamy do brytfanki wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 160 stopniach.Następnie wyjmujemy z formy studzimy i kroimy na 8 kawałków.Połowę układamy na talerzu skrapiamy połową koniaku smarujemy konfiturą i przykrywamy drugą połową kawałków omletu,skrapiamy pozostałym koniakiem posypujemy orzechami.Całość smarujemy ubitą śmietanką i posypujemy czekoladą.Schładzamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 10.10.2011 09:24
omlet na zimno, jeszcze nie jadłam
Krystyna32 03.09.2011 00:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak