Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 4 ćwiartki
marchewka 3 sztuki
seler 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
sól
pieprz
majeranek
boczek 150 g
bułka 1 sztuka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć włożyć do garnka z wodą, dodać umyte i obrane warzywa, listek i ziele i gotować przez ok godzinę.
Odcedzić, zostawić kurczaka, marchewkę, seler i pietruszkę, resztę wyrzucić.
Mięso obrać z kości i zmielić, zmielić też marchewkę, seler i pietruszkę i boczek (najlepiej gotowany). Suchą bułkę namoczyć w wodzie i zmielić na samym końcu. Dodać jajko, i przyprawić do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.
Krok 1 - Pasztet foto
2
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, dolewając trochę wody.
Krok 2 - Pasztet foto
3
Przełożyć do blaszki wysmarowanej olejem i piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut
Krok 3 - Pasztet foto
4
Upieczony pasztet studzimy w blaszce, następnie wyjmujemy na deskę czy talerzyk i przechowujemy w lodówce
Krok 4 - Pasztet foto
5
Kanapka z takim domowym pasztetem jest na prawdę pyszna
Krok 5 - Pasztet foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 22.01.2012 10:20
Bardzo lubię domowy pasztet :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak