Sposób przygotowania

Jest ostro !! Nie powiem że nie ,ale jest równiez smacznie :)
Ale za to szybkie do zrobienia :-)

Na dwie osoby potrzebujemy :

1 pojedyncza pierś z kurczaka (średnia)
1 mały bakłazan
1/2 papryka czerwona
1/2 papryka chili
2 ząbki czosnku
3-4 cm laski imbir świeży
1 łyzka stołowa curry
sól do smaku (ok 1/2 łyzeczki)
pieprz kolorowy (wg uznania)
3 łyżki olej do smazenia dobry

Na marynatę piersi :

2 duże łyżki sos chili czosnkowy
2 łyżeczki do herbaty sos chili z imbirem
2 łyżki sos sojowy-ciemny


Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Następnie kroimy w paski lub w kostkę jak kto lubi. Wrzucamy do miski lub do innego naczynia i dokładamy do niego 2 duże łyżki sosu chili czosnkowego
2 łyżeczki do herbaty sosu chili z imbirem
2 łyżki sosu sojowego-ciemnego-mieszamy i wkładamy do lodówki na conajmniej 1h.
W tym czasie myjemy warzywa,czosnek i imbir obieramy. Wszystkie przygotowane warzywa kroimy w słupki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i dodajemy pocięte warzywa.Delikatnie solimy i pieprzymy-mieszamy,przykrywamy pokrywą i dusimy około 10 minut.Odkrywamy i podsmażamy chwilkę do wyparowania wody jaka nam powstała.Tak przygotowane warzywa wykładamy do innego naczynia.Na tym samym oleju dodajemy kurczaka wraz z marynatą jaka sie zrobiła dodajemy curry i smażymy bez przykrycia z kazdej strony mieszając około paru minut,bo pierś szybko sie smaży. I gotowe.
Na talerz wykładamy wcześniej uduszone warzywa na nie wykładamy kurczaka i podajemy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    bardzo lubie bakłażany
  • 0
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    Ja też dziękuję :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Fajne jadło.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !