Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

syrop z jeżyn na zime do słoika

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 2 kg
woda
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: syrop z jeżyn na zime do słoika

jeżyny opłukać - nie za dużo by nie straciły soku,
wsypać do garnka,
wlać wodę tak by tylko przykryła owoce,
i zagotować - jak owoce trochę zmiękną ,
odcedzić owoce i sok z powrotem do garnka,
a owoce przetrzeć przez drobniutkie sito kulą do ciasta - tak by oddzieli miąsz od pestek i skórek,
miąsz który uda się oddzielić dodać do soku - daje najwięcej smaku,
i teraz dodać cukier (cukru tyle jak kto lubi ja robię 2 do 1)- doprowadzić do rozpuszczenia i zagotować,
teraz do słoików , słoiki dla pewności można zagotować 10 minut

SYROP MA WŁAŚCIWOŚCI BAKTERIOBÓJCZE WIĘC DOBRY NA PRZEZIĘBIENIE ZIMOWE
SUPER SMAKUJE Z HERBATĄ I DO DESERÓW -polecam

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eduszo
eduszo 11.03.2012 11:32
Uwielbiam jeżyny ale kolo mnie nigdzie ich w duzych ilościach nie ma.Ale bez jest.
ben-ka 30.08.2011 23:23
jeżyn nie mam ale czarny bez w dużych ulościach,chyba się zmobilizuję i zrobię:)
adagio 27.08.2011 18:09
w ten sam sposób robię czarny bez - super smak i do tego lecznicze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak