Sposób przygotowania

jeżyny opłukać - nie za dużo by nie straciły soku,
wsypać do garnka,
wlać wodę tak by tylko przykryła owoce,
i zagotować - jak owoce trochę zmiękną ,
odcedzić owoce i sok z powrotem do garnka,
a owoce przetrzeć przez drobniutkie sito kulą do ciasta - tak by oddzieli miąsz od pestek i skórek,
miąsz który uda się oddzielić dodać do soku - daje najwięcej smaku,
i teraz dodać cukier (cukru tyle jak kto lubi ja robię 2 do 1)- doprowadzić do rozpuszczenia i zagotować,
teraz do słoików , słoiki dla pewności można zagotować 10 minut

SYROP MA WŁAŚCIWOŚCI BAKTERIOBÓJCZE WIĘC DOBRY NA PRZEZIĘBIENIE ZIMOWE
SUPER SMAKUJE Z HERBATĄ I DO DESERÓW -polecam

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adagio

    w ten sam sposób robię czarny bez - super smak i do tego lecznicze
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    jeżyn nie mam ale czarny bez w dużych ulościach,chyba się zmobilizuję i zrobię:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam jeżyny ale kolo mnie nigdzie ich w duzych ilościach nie ma.Ale bez jest.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !