Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy zawijaniec na kefirze z powidłami śliwkowymi

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 70 dag
powidła śliwkowe 30 dag
cukier kryształ 10 dag
masło 10 dag
drożdże świeże 4 dag
żółtko jajek 2 szt.
kruszonka do posypania
kefir 43 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijaniec na kefirze z powidłami śliwkowymi

Kefir zmiksować z cukrem, żółtkami, roztopionym i przestudzonym masłem oraz z pokruszonymi drożdżami. Mąkę pszenną przesiać do misy, zrobić wgłębienie po środku i dodać zmiksowaną masę. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Wyjąć ciasto na stolnicę. Ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć w rulon. Lekko spłaszczyć i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Po tym czasie ostrym nożem zrobić dwa nacięcia po długości. Obsypać ciasto kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 31.01.2012 08:54
mniam
Baska Kaska 05.10.2011 09:32
rewelacja
aguus 07.09.2011 22:10
Drożdżowe ciasto... Pycha!
Gosia40 03.09.2011 19:31
Ale słodkie pyszności!
pawel6 02.09.2011 17:31
Pyszne ciasto!
pacpaw 31.08.2011 22:24
mistrzostwo świata
Katarzyna/kate1980 27.08.2011 21:46
koniecznie muszę wypróbować przepis
jolita 26.08.2011 08:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak