Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z cukinii - prawie jak pizza

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na pizzę
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinii - prawie jak pizza

40 dag mąki
5 dag drożdży
łyżeczka cukru
1/4 szklanki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka wody
ketchup
2 średnie cebule
3-4 młode cukinie dł. około 30cm
2 łyżki posiekanych liści bazylii
1 szklanka tartego żółtego sera
3 łyżki oleju lub oliwy
sól
pieprz


rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Cebule obrać i pokroić w piórka, cukinie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. W garnku rozgrzać olej i zeszklic na nim cebule, nastepnie dodać cukinie i całość smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cukinia będzie szklista. Odlać płyn który wytworzył sie w trakcie smażenia, dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Wylepić ciastem dużą blachę do ciasta formując rancik dookoła. Ciasto posmarować ketchupem, na to wyłozyć przygotowane wcześniej warzywa, posypać startym serem. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 08.02.2012 11:17
fajne, zainspirowało mnie to danie :)
manaika 02.01.2012 13:50
ciekawie się zapowiada;)
ewelinapac 16.11.2011 08:37
dobre
Mariusz10 10.10.2011 23:22
pycha!
MAR3STA 26.09.2011 23:10
świetna zapiekanka
caroline1983 03.09.2011 23:00
Nawt nie zauważyłam. Ponizej podaje pełny opis; Drożdże rozetrzeć z cukrem i mieszać aż staną się płynne. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, roztarte drożdże i olej. Składniki wymieszać i dolewając wodę wyrabiać ciasto do momentu az przestanie kleic sie do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Cebule obrać i pokroić w piórka, cukinie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. W garnku rozgrzać olej i zeszklic na nim cebule, nastepnie dodać cukinie i całość smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cukinia będzie szklista. Odlać płyn który wytworzył sie w trakcie smażenia, dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Wylepić ciastem dużą blachę do ciasta formując rancik dookoła. Ciasto posmarować ketchupem, na to wyłozyć przygotowane wcześniej warzywa, posypać startym serem. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
anemon 02.09.2011 21:14
caroline1983 \"zjadło\" Ci kawałek przepisu, a poza tym pizza bardzo apetyczna. Jeszcze jeden apetyczny pomysł na \"walkę z klęską urodzaju\" cukini.
pawel6 26.08.2011 15:24
Bardzo apetyczna zapiekanka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak