Sposób przygotowania

40 dag mąki
5 dag drożdży
łyżeczka cukru
1/4 szklanki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka wody
ketchup
2 średnie cebule
3-4 młode cukinie dł. około 30cm
2 łyżki posiekanych liści bazylii
1 szklanka tartego żółtego sera
3 łyżki oleju lub oliwy
sól
pieprz


rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Cebule obrać i pokroić w piórka, cukinie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. W garnku rozgrzać olej i zeszklic na nim cebule, nastepnie dodać cukinie i całość smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cukinia będzie szklista. Odlać płyn który wytworzył sie w trakcie smażenia, dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Wylepić ciastem dużą blachę do ciasta formując rancik dookoła. Ciasto posmarować ketchupem, na to wyłozyć przygotowane wcześniej warzywa, posypać startym serem. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Bardzo apetyczna zapiekanka!
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    caroline1983 \"zjadło\" Ci kawałek przepisu, a poza tym pizza bardzo apetyczna. Jeszcze jeden apetyczny pomysł na \"walkę z klęską urodzaju\" cukini.
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Nawt nie zauważyłam. Ponizej podaje pełny opis; Drożdże rozetrzeć z cukrem i mieszać aż staną się płynne. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, roztarte drożdże i olej. Składniki wymieszać i dolewając wodę wyrabiać ciasto do momentu az przestanie kleic sie do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Cebule obrać i pokroić w piórka, cukinie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. W garnku rozgrzać olej i zeszklic na nim cebule, nastepnie dodać cukinie i całość smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cukinia będzie szklista. Odlać płyn który wytworzył sie w trakcie smażenia, dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Wylepić ciastem dużą blachę do ciasta formując rancik dookoła. Ciasto posmarować ketchupem, na to wyłozyć przygotowane wcześniej warzywa, posypać startym serem. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetna zapiekanka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    pycha!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    ciekawie się zapowiada;)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajne, zainspirowało mnie to danie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !