Sposób przygotowania

Śliwki umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Każdą przekroić na połowę i wyjąć pestki. Włożyć owoce do dużego garnka. Dodać zmielone orzechy włoskie i cukier. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia przez godzinę. Odstawić na 16 godzin. Po tym czasie ponownie gotować przez 30 minut i odstawić na 8 godzin. Powtarzać tę czynność jeszcze 4 razy, skracając za każdym razem czas \"odpoczywania\" powideł o połowę. Po ostatnim zagotowaniu gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Starannie zakręcić i odstawić słoiki dnem do góry do czasu, aż całkowicie wystygną.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    łooo świetne!
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    super !!!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Pięknie wyglądają:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Pyszności!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Nigdy nie mam cierpliwości do robienia powideł....
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Apetyczne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    powidła uwielbiam, ale te orzechy muszą nadać specyficzny smak całości, super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !