Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z płatkami migdałowymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/3 szkl
masło 15 dag
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
jajko 1
Nadzienie:
jabłka 1/2 kg
cukier 1/2 szklanki
budyń waniliowy 1 łyżka
cynamon
płatki migdałowe 15 dag
miód prawdziwy 3 łyżki
masło 3 łyżki
cukier trzcinowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z płatkami migdałowymi

Z mąki ,masła cukru i cukru waniliowego, soli i jajka zagniatamy kruche ciasto.
Chłodzimy je w lodówce około 30 minut a następnie wałkujemy na 0,5 cm .
Wylepiamy nim dno tortownicy patrząc na to by wylepić także 3 cm boki.
Jabłka obieramy, kroimy w drobna kostkę mieszamy z cukrem, proszkiem budyniowym ,cynamonem.
Wykładamy je na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Polewamy miodem i obkładamy płatkami masła.
Pieczemy 50 minut w 180* C .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 03.10.2012 11:25
ciekawa propozycja
zdzislawa2 24.03.2012 11:49
super
ewaa 23.03.2012 20:31
ja też nie znam ...ale misiu wszystko przed nami trzeba wypróbować bo brzmi apetycznie:)
misia53 25.08.2011 22:38
takiej wersji szarlotki nie znam , brzmi ciekawie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak