Sposób przygotowania

Kapustę:
1) oczyszczamy,
2) myjemy
3) szatkujemy niezbyt drobno.
4) Lekko solimy

Żeberka :
1)oczyszczamy,
2) myjemy
3) Zalewamy w oddzielnym garnku wodą by były przykryte
4) gotujemy pod pokrywką do chwili, aż mięso będzie odstawać od kości.

Poszatkowaną kapustę :
1)zalewamy w garnku niewielką ilością wody,
2) wrzucamy ziele angielskie
3) wzrucamy liść laurowy
4) gotujemy bez przykrycia,
5) mieszając od czasu do czasu.

Z żeberek ściągamy mięso. Kroimy je na małe kawałki i dajemy do kapusty. Wywar powstały z gotowania żeberek nie wylewa się.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę dajemy na patelnię ze smalcem i podsmażamy do zeszklenia.Następnie dodajemy do niej kiełbasę , stale mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy do garnka, zostawiając trochę do wykonania zasmażki.

i kiełbasę pozostała na patelni posypujemy 2 łyżkami mąki i także stale mieszamy i podsmażamy.

W momencie gdt mąka zeszkli się i straci smak surowizny należy ją zalać wywarem z gotowania żeberek

wylewamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    lubię bigosik
  • 3
    original
    Opublikowano

    dianix

    Tak wiem, bigos jest z kiszonej kapusty, nie z mlodej. Zawsze używam nazwy bigos, moze to błąd ..przyzyczajenie! To tak na zaś dla tych \"uszczypliwych\"! :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    pyszny taki bigos
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mic

    ja z checia bym mogl zjesc
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !