Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki wg. mojej mamy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 130 dag
mięso mielone wołowe 60 dag
jajko 1 sztuka
kostki rosołowe 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 3 łyżki
ryż 2 torebki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
bułka czerstwa 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
cebula 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wg. mojej mamy

w skladnikach jeszcze mleko pół szklanki.


Garnek napełnij wodą, następnie posól ją i postaw na gazie.
Z kapustytrzeba usunąć rozchylające się, zabrudzone lzewnętrzne liście. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb. Pamiętaj, żeby nóż wbić lekko skośnie i prowadzić tuż za obrysem głąba.

Główkę kapusty należy wycięciem włożyć do góry do dużego garnka i wlewac przygotowaną wrzącą wodę w miejsce po głąbie Przykryj garnek. Za kilka minut woda zacznie się gotować. Drewnianą łyżka dlikatnie obróć kapustę. Za parę chwil wyjmij główkę na talerz. Nastepnie nalezy ostrożnie zdejać wierzchnie liście i odłóżyć drugi talerz. Dwie warsty odeszły latwo by z kolejnymi tak bylo główkę trzeba ponownie wlożyć do garnka z lekko gotującą się wodą i powtórzyć zabieg.tak robimy do momentu aż rozbierzemy całą główkę. Liście nie powinny się ugotować, ale jedynie zmięknąć.

Farsz:
bułkę wladamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Cebule obieramy , drobno siekamy, rumienimy na rozgrzanym oleju. W misce starannie mieszamy mielone mięso z cebulką, namoczoną i odciśniętą bułką oraz jajem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowanyy ryż dodajemy do do miesa. Wyrabiamy farsz.

BIerzemy jeden liśc i układamy go na desce. Na środku kładziemy łyżkę Zaginaymy nasadę tak, by lekko przykryła farsz , potem zawjamy do środka boki liścia i następnie cały ściśle zroluj, tak robimy z każdym.

Gotowanie: Dno garnka przygotowanego na gołąbki wyścielamy małymi liśćmi pozostawionymi w miseczce. Układamy na nich gołąbki ciasno jeden obok drugiego. Na dolnej warstwie ułóż następną i następną, gdzieś między nimi połóż listek laurowy i dwa-trzy ziarnka ziela angielskiego.

dwoma szklankami bulionu z kostek zalewamy gołąbki , na wierzch kładziemy pozostałe liscie i przykrywamy garnek i gotujemy małym gazie. około godziny i 15 minut. lekko posolony przecier pomidorowy wymieszuje się z mąką, nastepnie wleway do gołąbków i duś je jeszcze prawie pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 16.11.2012 15:56
nie ma jak gołąbki mamy,super.Moja mama też pyszne robi :)
Natalia40 30.08.2012 20:52
wyśmienite
motyl 02.06.2012 16:35
bardzo lubię
Izabela/bella81 11.04.2012 08:39
smaczne
kamyk 08.03.2012 11:04
pycha, uwielbiam takie tradycyjne gołąbki
Jodaj 13.02.2012 12:20
uwielbiam :)
Papryczka 27.01.2012 21:25
smaczne jedzenie mniam
Wacław 24.11.2011 09:11
pyszne !
Ewelina47 07.09.2011 20:59
na pewno są dobre
Lidia6 06.09.2011 12:14
pycha uwielbiam takie
piotereq 31.08.2011 09:20
moje ulubione:)
Emiliozo 26.08.2011 17:40
moja robi podobne :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak